Inschrijven voor de nieuwsbrief

We ontvangen graag de onderstaande gegevens. Bedankt voor het inschrijven.

Vul je gegevens in

Om dit bestand te kunnen downloaden hebben wij je e-mailadres nodig.

Bestand downloaden

Bedankt voor je aanvraag, de download zal nu starten in een nieuw venster.

Maak onderzoek betrouwbaar en het behandelplan effectiever

De meest voorkomende klachten, waarvoor cliënten bij een fysiotherapeut komen, zijn spier- en peesproblemen. In dit ruim genomen begrip, variëren de klachten van een verrekking tot aan een derdegraads spier- of peesruptuur.

Spier- en peesproblemen

Spier- en peesproblemen ontstaan vaak door verkeerd gebruik, overbelasting of voortdurende zware belasting door bijvoorbeeld fanatiek sporten. Doordat een pees veel minder goed doorbloed is, geneest het moeizamer dan bij een spier. Afhankelijk van de status van de aandoening, is het van belang om rust te houden en vervolgens langzaam de belasting weer op te bouwen. Blijkt er na het klinisch onderzoek en het advies ‘rust houden’ niets veranderd te zijn, volgt er vaak een doorverwijzing naar de echografist.

Eugene H.J. Bakker Fysio-, manueeltherapeut en echografist Echografie wordt pas toegepast als uit klinisch onderzoek blijkt dat het een aanvullende waarde is.

1. De diagnose

Voordat je als therapeut een effectief behandelplan kunt opstellen, is het van groot belang dat er als eerste een zo duidelijk mogelijke diagnose wordt gesteld. Als bij klinisch onderzoek niet meteen met zekerheid een diagnose vastgesteld kan worden, is echografie van aanvullende waarde. Het kan een therapeut enorm helpen om gebruik te maken van echografie apparatuur. Echografie biedt namelijk een scherper beeld van de mogelijke afwijking in de anatomische structuur van de cliënt. Door middel van deze toepassing kun je een effectiever en specifieker behandelplan opstellen.

2. Start met shockwavetherapie

Nadat de oorzakelijke factoren zijn achterhaald en er een specifiek behandelplan is opgesteld met de cliënt, start de behandeling. Als na langdurig behandelen (met onder andere: injecties, medicatie en oefentherapie) het juiste effect uitblijft, kan gekozen worden voor shockwavetherapie. Deze therapie is bij uitstek geschikt voor aandoeningen aan pezen en de overgang van spieren naar deze pezen. Het gaat voornamelijk om chronische en pijnlijke aandoeningen.

3. Continuering van de behandeling

Als na de shockwavetherapie blijkt dat dit niet het gewenste effect heeft, kies dan voor Percutaneous Needle Electrolysis (PNE). Deze innovatieve, bewezen behandelmethode wordt onder echogeleiding via een dry needle-naald toegepast. Deze methode wordt door veel therapeuten gezien als een meerwaarde, omdat je gemakkelijker complexe chronische klachten kunt behandelen. Denk hierbij aan chronische tendinopathieën, capsulo- en ligamentaire klachten, bursitiden en acute myogene klachten. Dus ben je als therapeut op zoek naar een nieuwe, effectieve behandelmethode of wil jij jezelf blijven ontwikkelen? Volg de cursus en ontdek wat PNE kan betekenen. Benut je echo-skills en wordt peesspecialist.

4. Excentrisch trainen

Als aanvulling en ondersteuning van behandelingen zoals PNE en shockwave therapie, bewijst flywheel training (vliegwieltraining) zich als zeer effectief. Deze vorm van excentrische krachttraining is divers in te zetten op verschillende pees- en spierklachten voor zowel het onder- als het bovenlichaam. Excentrisch trainen met het flywheel is gemakkelijk te combineren met bovenstaande therapieën en is ook na de revalidatie uiterst geschikt voor verschillende doeleinden. Denk hierbij aan prestatieverbetering in (top)sport, blessurepreventie en balansverbetering. Doordat de moeilijkheidsgraad van de oefeningen wordt bepaald door de kracht en snelheid van de cliënt zelf, is flywheel training geschikt voor vrijwel iedere cliënt.

5. Voorkomen van klachten in de toekomst

Er komt altijd een moment dat cliënten, maar ook jij als therapeut, een eindpunt ervaart. Dit betekent niet standaard dat de behandeling klaar is. Het doel van een fysiotherapie behandeling, is naast het behandelen van de klacht het voorkomen van terugval, waardoor klachten in de toekomst niet meer optreden. Vaak moet een aandoening aan spier- of pees worden onderhouden. Uiteraard kan dit op een lage frequentie, maar het voorkomen van klachten in de toekomst is het uiteindelijke doel! De verschillende therapievormen waar Enraf-Nonius zich op richt, zorgen voor het verbeteren van het bewegingsapparaat, maar ook het voorkomen van nieuwe klachten.

Een vijftal achtergrondartikelen

Nieuwsgierig geworden naar de bovenstaande therapievormen? Het komende half jaar wordt er elke maand een uitgebreid achtergrondartikel
geplaatst met één van de vijf stappen, die je zojuist hebt gelezen. Het eerste onderwerp waar we, samen met therapeuten, dieper op ingaan is: ‘de diagnose’. Met als therapievorm echografie.

Dit soort artikelen in je mailbox?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief


Voor vrijblijvend advies en hulp

Neem contact met ons op