Inschrijven voor de nieuwsbrief

We ontvangen graag de onderstaande gegevens. Bedankt voor het inschrijven.

Vul je gegevens in

Om dit bestand te kunnen downloaden hebben wij je e-mailadres nodig.

Bestand downloaden

Bedankt voor je aanvraag, de download zal nu starten in een nieuw venster.

Shockwavetherapie: start intensieve, lokaal toegepaste therapie

Chronische ontstekingen van het bewegingsapparaat zoals verkalking in de schouder, hielspoor, een tennisarm of golfelleboog zijn typische klachten die met shockwavetherapie worden behandeld. Deze behandelmethode blijkt vooral succesvol te zijn bij chronische pijn en met name bij peesproblemen. In het derde artikel van deze reeks vertelt therapeut Sjaco Jordens wat de voordelen zijn van shockwave. Ook worden technieken, effecten en de betrouwbaarheid van deze therapievorm onder de aandacht gebracht.

Sjaco Jordens Fysio-, (kinder) manueeltherapeut en MSU echografist Als er door a-fysiologisch herstel sprake is van littekenweefsel in spierweefsel, biedt shockwavetherapie een uitkomst.

Radiale vs. gefocusseerde shockwavetherapie

Shockwavetherapie wordt vaak samen ingezet met echografie . Eerst wordt met behulp van echografie het probleemgebied in beeld gebracht. Vervolgens wordt shockwavetherapie lokaal toegepast om het aangedane gebied te behandelen. Deze vorm van fysiotherapie kent meerdere technieken en toepassingen.

  • Gefocusseerde shockwavetherapie (FSWT) is de oorspronkelijke vorm van shockwavetherapie. FSWT heeft een vaste afstand tussen de behandelkop en de focale zone, waarmee diepere laesies worden bereikt. De oppervlakte wordt hierbij overgeslagen; pas in het focuspunt ontstaat er een maximale energiepiek. Hoewel de cliënt aan de oppervlakte van de huid weinig zal vernemen, zal het intensieve gevoel dat in de diepte ontstaat, pijnlijk kunnen zijn. “Bij gefocusseerde shockwavetherapie wil je heel gelokaliseerd, op een zeer precies punt, zoveel mogelijk energie vrij laten komen om de cellen te beïnvloeden”, zegt Sjaco.
  • Radiale shockwavetherapie (RSWT) is een jongere variant, maar wordt veruit het meest toegepast en is effectief bij (chronische) pijn. In tegenstelling tot FSWT richt radiale shockwavetherapie zich tijdens de behandeling juist op de oppervlakte van de huid. Hierdoor ervaart de cliënt op de huid vaak een scherp gevoel. Veel therapeuten starten met radiale therapie, omdat dit vaak voordeliger is in vergelijking tot FSWT.

Aangetoonde effecten van shockwavetherapie

Als we kijken naar de drie meest bekende indicaties voor shockwavetherapie – hielspoor , rotator-cuff- en achillespees tendinopathie – is de conclusie dat shockwavetherapie goede resultaten boekt op zowel de korte als de lange termijn. Bij chronische klachten is het namelijk zo dat ons lichaam het peesmateriaal niet meer uit zichzelf herstelt. Vroeger werd gedacht dat het bij dit soort klachten om een ontsteking ging. Met de kennis van nu weet men dat het juist gaat om een degeneratie van de pees. “Daarnaast kan ik zeggen dat de instroom van onze patiëntencategorie duidelijk is verschoven. We behandelen nu meer orthopedische klachten zoals hielpijn-, achillespees- en kniepeesklachten. Ook zijn er meer patiënten uit de omgeving naar onze praktijk gekomen”.

Uit onderzoek blijkt dan ook dat een shockwave behandeling bijdraagt aan het herstel van chronische klachten. De therapie resulteert namelijk in een verhoogde celstofwisseling bij peesweefsel. Met de juiste behandelinstellingen wordt er ook meer activiteit en een betere doorbloeding aangetoond. Dat wil dus zeggen dat shockwavetherapie een regeneratief effect op peesweefsel laat zien.

Toepassen van shockwavetherapie in de praktijk

Enraf-Nonius heeft een breed assortiment als het om apparatuur gaat. “Mijn voorkeur gaat uit naar apparatuur die gemakkelijk in gebruik is. Ik werk met de Endopuls 811, omdat ik deze ook gemakkelijk mee kan nemen naar andere locaties, zoals de sportvereniging”.

Naast het aanbod van apparatuur biedt Enraf-Nonius verschillende cursussen aan waar jij als beginnend of gevorderd therapeut, praktijkervaring opdoet. Het beheersen van shockwavetherapie biedt de mogelijkheid om gemakkelijk met andere therapievormen te werken. Naast echografie zouden ook ook excentrische flywheel training en PNE een goede aanvulling kunnen zijn op shockwavetherapie.

Tijdens de cursus shockwavetherapie worden de veel voorkomende indicaties centraal gezet. Deze indicaties worden eerst in beeld gebracht met behulp van echografie. Op deze manier wordt ook duidelijk dat kennis van verschillende therapievormen een goede toevoeging is bij het vaststellen van de juiste behandelmethode. Onder begeleiding van de ervaringsdeskundige van Enraf-Nonius word jij opgeleid tot shockwavetherapeut. Na het volgen van de cursus heb je de benodigde kennis over de werking en indicering van shockwavetherapie.


Voor vrijblijvend advies en hulp

Neem contact met ons op